De schilderijen van Ilse Brul lijken op het eerst gezicht een veld van vlekjes en strepen vol kleur. Een speels samenspel van licht, kleur en beweging waar al snel een landschappelijkheid in is te zien. Via indrukken van de waddenwereld en de Alpen gaat het in haar schilderen steeds meer over over de direct voelbare energie van dat waar ze op inzoomt, de zintuigelijke ervaring verbeeldt.

Ilse schildert voornamelijk in ei-tempera en afwisselend ook met aquarel en olieverf. Vooral haar eigengemaakte tempera leent zich uitstekend om het zintuiglijke ervaren vorm te geven en geeft haar directe toegang om een schilderij vrijelijk op te zetten. De schilderijen geven hiermee een nieuwe ruimte weer die we mogelijk in de ziel herkennen maar niet eerder zo zagen.
* Ilse maakt vrij werk en werkt ook graag in opdracht.

“Losse elementen die ter plekke door Brul zijn waargenomen, keren terug in een eigenzinnige compositie. ‘Eigenlijk rammel en schud ik het landschap een beetje los en geef ik mezelf ruimte om te spelen met de inhoud. Ik hang in mijn verbeelding graag een beetje boven het landschap’.
Een bijzondere gelaagdheid van licht en kleur valt op in de resultaten van dit spel. Vrijwel nooit is een horizon aanwezig en het beeld kan verschillende perspectieven tegelijk hebben. Hoewel de titels van haar werken vaak een verwijzing hebben naar de oorspronkelijke plek is er alle ruimte voor de eigen invulling van de kijker.”

H. Bakker, MOW

Het werk van Ilse Brul is opgenomen in kunstcollecties van de Rabobank, Museum de Buitenplaats, Van der Hoeven Kliniek, Rijksuniversiteit Groningen en in diverse particuliere collecties. Ook toonde ze haar schilderijen in diverse galeries en musea waaronder Museum de Fundatie, Museum Belvédère, Museum de Buitenplaats, MOW, Museum Wierdenland en in openbare ruimtes waaronder het Martini Ziekenhuis, Rijksuniversiteit Groningen – faculteit Economie en Bedrijfskunde, Universitair Medisch Centrum Groningen.


Over mijn werk

Foto’s en/of teksten opgenomen in onder andere:

Kijk als een kunstenaar, Monica de Ruiter, Uitgeverij Meulenhoff, mei 2021
De biotopen van Ilse Brul, door Susan van den Berg, Leeuwarder Courant, de Friese galerij, juli 2018
Our work in the picture, interview door Titia Struiving voor FEBRATIONS, – Fac. Economie en Bedrijfskunde, Universiteit Groningen, july 2017
De Klassieke SalonKlassieke academie lustrumboek, 2016
Catalogus Improvisaties op Wind, water, wad, Museum Belvédère, Heerenveen/Oranjewoud, H.Steenbruggen en E. Bruinsma, 2015
Ilse Brul in eindronde Van Gogh-wedstrijdAVROTROS – Dagblad van het Noorden, 2015
Kunstkalender 2014, Martiniziekenhuis Groningen
De Wadden & De Ploeg en hun omgeving, Eric Bos, 2013 
KijkdozenMuseum de Buitenplaats, Tuin der Lusten, You Tube, film van H.Tulp, 2012 
Onder duizend kleuren grijs, H. Zwier, 2011 
Ilse Brul, Museumgids De Buitenplaats, Bulletin Eelder Eden, oktober 2011
Gesprek met Ilse Brul, Museumgids De Buitenplaats, Bulletin Bloemen, augustus 2010
Temporary Landscapes, SLEM – Windnomade op Terschelling & New York Island, 2009